Erzurum, Ankara'dan ve İstanbul'dan uçakla da kolayca gidebileceğiniz bir Doğu Anadolu ili. Havaalanı şehirden uzak olmasına rağmen şehre inen dümdüz bir yoldan gidildiği için 10 dakikada merkeze inilebiliyor. Palandöken'e gidecek olan meraklıların yola merkezden sonra 7-8 km daha sabretmesi gerekiyor.
Erzurumda gidebileceğiniz ilk ve bence en güzel yeri Çifte Minareli Medrese. Şehrin ana merkezini oluşturan Cumhuriyet Caddesi'nin sonuna doğru gittiğinizde karşınıza bu muhteşem eser çıkacaktır. Bu sene Universiade 2011 oyunlarının kar sporlarında ödül töreni de bu medresenin önünde gerçekleştirildi. Selçuklular döneminde 13.yüzyılın sonlarına doğru yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Hala çok iyi korunmuş iki katlı, dört eyvanlı ve açık avlulu bir medrese. Türkiye'de iki örneği olan çifte minareli bu medresenin diğeri de Sivas'tadır.
Buradan çıkar çıkmaz yanında bulunan Ulu Cami'ye de uğramadan geçmeyin derim. Erzurumun en büyük camisi olan ve Atabey Cami olarak da bilinen caminin 1179 yılında Saltuklu hükümdarı Nasrettin Muhammed tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır.
Üç Kümbetler caminin hemen arkasında kolayca bulabileceğiniz bir yerdedir. Birisinin diğer ikisinden farklı olması yapım yıllarının ve yaptıranların aynı olmadığını gösterse de aynı avlu içinde olup adları birlikte kullanılmaktadır. Medreseyi ve kümbetleri görmek istiyorsanız Erzurumda erken kararan kış aylarında öğleden sonra geç kalmadan gitmenizi tavsiye ederim.
Şehrin güney kısmında kalan Erzurum Kongre Binası Türkiye tarihindeki önemi nedeniyle görülmeye değecek yerler arasında. Ancak günümüzde hala okul olarak kullanıldığı için her zaman açık bulamayabilirsiniz.
Yiyecek ve İçecek
Erzurum deyince tavsiye edebileceğim ilk şey cağ kebabı. Sokakta kime sorsanız size nerede yenileceğini gösterebilir. Koç Cağ Kebap Salonu bunlar arasında en iyisi. Kış aylarında gittiğiniz zaman aile salonunun ortasında kurulu bir kömü sobası etrafındaki masalardan birisine oturup közde pişmiş patates ve köy yoğurdu ile birlikte cağ kebabı yiyebilirsiniz. Üzerine de mutlaka Erzurum'un dolma kadayıfını yemeden geçmeyin.
Ne alınır?
Erzurum'da ilk alka gelen oltu taşı.. Şehrin merkezinde bulunan Taş Han'da çeşit çeşit oltu taşı ürünlerini ve takılarını bulabilirsiniz. Handaki dükkanların çoğunda oltu taşı dışında farklı çeşitlerde gümüş ürünler de bulmak mümkün. Hediye almak istiyorsanız öncelikle buraya gidebilirsiniz.
Konaklama
Erzurum çok büyük bir şehir olsa da konaklamak için şehir merkezi içindeki oteller yerine Palandöken'de kalmanızı tavsiye ederim. Hangi ayda olduğunuza bakmaksızın birçok turiste ve diğer şehirlerden gelen kayak meraklılarına en iyi hizmeti alabileceğiniz oteller mevcut. Geniş odaları ile Polat Renaissance Hotel veya modern tasarımlı ile Dedeman benim kalıp çok memnun kaldığım iki hotel. Ancak bu yılki Universiade etkinlikleri için yapılan yeni konaklama alternatifleri de mevcut.
Kayak
Palandöken Kayak Merkezi'ndeki pistler sadece Türkiye'nin değil dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer almaktadır. Farklı zorluk dereceleri bulabileceğini pistlerin toplam uzunluğu 28 km. dir. Oteller kayak için gerekli bütün malzemeleri kiralama hizmeti de vermektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder